Activitati

GEOPOLITICA, AMENINȚĂRI SI CONFLICTE REGIONALE 

Miercuri 08 septembrie 2021

Retragerea trupelor americane din Afganistan si Resetarea Geopoliticii Globale.

Asociaţia George C. Marshall România a organizat in data de septembrie 2021 o intalnire a membrilor asociatiei la care a fost invitat sa vorbeasca dl Prof. Univ. Dan Dungaciu, Director al Institutului de Știinte politice si Relatii Internationale I.C. Bratianu al Academiei Române.

Subiectul ales pentru aceasta intalnire a fost discutat foarte mult în ultima perioadă, și anume, retragerea SUA și a tuturor forțelor aliate NATO din Afganistan – cum va influența acest lucru geopolitica lumii; vom asista la un nou val de refugiati, cum vor actiona marile puteri SUA, China, care va fi impactul regional si ce rol va juca Uniunea Europeană?

Întâlnirea, desfasurata pe parcursul a doua ore, a generat discutii interesante in care au fost prezentate exemple de situatii traite de membrii asociatiei (cadre militare ale MApN, MAI) care au fost prezenti  in teatrele de operatii din Afganistan.

Alaturi de membrii Asociatiei George C Marshall Romania am fost onorati sa-i avem prezenti la intalnire, ca participanti la prezentarea dl Dan Dungaciu, pe dl General (r) Cosmonaut Dumitru Dorin Punariu, dl Alexandru Mironov, jurnalist de stiinta, dl. Prof.Univ. Dr.  Radu Dop, dl. avocat Florin Stiolica.

joi 30 ianuarie 2019

Asociaţia George C. Marshall România va continua şi în 2019 seria de activităţi lunare în cadrul programului „Geopolitica, amenințări și conflictele regionale. Aceste întâlniri sunt organizate pentru membrii asociației la care să fie invitati reprezentanți de seamă ai instituțiilor guvernamentale și diplomatice în prezența cărora să fie dezbăture teme și evenimente de actualitate și interes pentru România.

Aşa cum deseori am subliniat, principalul obiectiv al Asociației George C. Marshall-Romania este să contribuie la dezvoltarea relațiilor civili-militari, să-şi aducă contribuţia la modernizarea instituțiilor naționale de securitate și apărare, să susțină şi să sprijine rolul acestora în societatea românească.

Prima activitate a Asociaţie a fost organizată joi 30 ianuarie 2019 la sala de conferințe a Hotelului Golden Tulip din bulevardul Calea Victoriei,  unde au fost dezbatute doua teme de interes;

  • prima tema despre strategia economica globala a Chinei –The Belt and Road Initiative- global perceptions in 2017-2018 ”, va fi susţinută de către dna Marcela Ganea, cercetător academic si jurnalist;
  • cea de a doua temă “Schimbarea paradigmei de securitate planetară – De ce Romania trebuie sa se înarmeze urgent cu super-tehnologia militara NATO”, dl Claudiu Săftoiu, specialist în inteligence.

GEOPOLITICA, AMENINȚĂRI SI CONFLICTE REGIONALE 

joi 28 februarie 2019

Trăim într-o lume interconectată la nivel global care trebuie să facă față la o varietate de amenințări şi o imensitate de informaţii care de cele mai multe ori sunt folosite în scopuri ostile provocative. Aceste amenințări nu sunt restricționate, nu au bariere geografice şi vin în permanență din ce în ce mai sofisticate și mai multe la număr fiind în prezent pe un trend crescător.

Pentru întâlnirea din luna februarie ne propunem să abordăm doua teme:

  • Prima temă cu titlul Ceva nou pe flancul de est?„ – va fi susţínută de către dl. general Constantin Degeratu, fost Sef al Marelui Stat major al Armatei şi consiler de securitate al Preşedintelui României, o radiografie a situaţiei actuale a  ameninţărilor la adresa securitaţii naţionale a Romaniei şi la adresa flancului estic al NATO”
  • Cea de a doua temă “Romania la interfaţa dintre marile puteri nucleare” va fi susţinută de către dl ing. Lucian Biro, fost Preşedinte al CNCAN (autoritatea naţională de reglementare şi control al activităţilor nucleare) şi consiler pe probleme de combatere a terorismului nuclear al directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

GEOPOLITICA, AMENINȚĂRI SI CONFLICTE REGIONALE

joi, 28 martie 2019

 Asociaţia George C. Marshall România continua seria de activităţi lunare în cadrul programului „Geopolitică, amenințări globale și conflicte regionale”, întâlniri organizate în special pentru membrii asociației la care sunt invitați să vorbeasă reprezentanți de seamă ai instituțiilor guvernamentale și diplomatice și în prezența cărora să fie dezbăture teme și evenimente de actualitate și interes pentru România.

Pentru intalnirea din luna martie ne propunem să abordam doua teme, prima tema Alegerile legislative din Republica Moldova și aniversarea actului de Unire cu Romania”-dl prof.univ Gabriel Micu, director în Ministerul Afacerilor Externe.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România, provincie românească ruptă din trupul vechii Moldove de către ruşi în anul 1812. Practic, la acel moment s-a întâmplat o reparaţie istorică, urmată mai târziu, în noiembrie, cu unirea Bucovinei şi încheiată cu 1 decembrie, prin unirea Transilvaniei, Banatului şi Crişanei cu România.

Cea de a doua tema pentru intalnirea de joi este legata de terorism: „ISIS Amenintare de Securitate la adresa UE”-Gane Ion, comisar şef în cadrul Academiei de Politie, secretar general al Asociației GC Marshall. Despre terorism și organizatiile teroriste s-a vorbit mult și încă se vorbește. Terorismul amenință securitatea noastră, valorile societăților noastre democratice și drepturile și libertățile cetățenilor europeni. Combaterea terorismului reprezintă o prioritate majoră pentru UE și statele sale membre, precum și pentru partenerii săi internaționali. Trăim într-o lume interconectată la nivel global care trebuie să facă față la o varietate de amenințări şi o imensitate de informaţii care de cele mai multe ori sunt folosite în scopuri ostile provocative. Aceste amenințări nu sunt restricționate, nu au bariere geografice şi vin în permanență din ce în ce mai sofisticate și mai multe la număr fiind în prezent pe un trend crescător.

Vă adresăm invitația de a participa la întâlnirea pe care o vom organiza joi, 28 martie 2019, începând cu ora 17.30,  la sala de conferințe a Hotelului Golden Tulip, Calea Victoriei nr 166, când vom avea ca invitaţi pe dl prof.univ Gabriel Micu, director în Ministerul Afacerilor Externe şi pe dl Gane Ion, comisar Sef în cadrul Academiei de Politie, secretar general al Asociației GC Marshall.

GEOPOLITICA, AMENINȚĂRI SI CONFLICTE REGIONALE 

joi 26 septembrie 2019

Asociaţia George C. Marshall România și-a propus în cadrul programului „Geopolitică, securitate globală și regională în zona Mării Negre” să organizeze pentru membrii asociație și invitații acestora,  în prezența unor reprezentanți de seamă ai instituțiilor guvernamentale și diplomatice, întâlniri periodice la care să fie dezbătute teme și evenimente de actualitate și interes pentru România.

Pentru întâlnirea din luna septembrie ne propunem să abordăm un subiect care a provocat temeri la nivel global legat de declansarea unei noi curse a înarmarilor nucleare între doua din marile puteri nucleare SUA și Rusia.

Invitat să prezinte pe marginea acestui subiect va fi dl dr.ing. Lucian Biro, care va sustine prezentare cu titlul ”Perspective ale dezvoltării industriei nucleare intre nevoia globala de energie si o nouă cursă a inarmării nucleare”.

Dl. Lucian Biro este membru al Asociatiei de mai bine de 10 ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuți experți în domeniul securității nucleare, ocupând diferite funcții importante în domeniu nuclear printre care amintim pe cea de Preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi consiler pe probleme de combatere a terorismului nuclear al directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

GEOPOLITICA, AMENINȚĂRI SI CONFLICTE REGIONALE 

luni 26 noiembrie 2018

Având în vedere schimbările geopolitice și noile provocări regionale, Asociaţia George C. Marshall România își propune pentru perioada următoare, în cadrul programului „Geopolitica, amenințări și conflictele regionale ”, organizarea unor întâlniri pentru membrii asociației la care să fie invitati reprezentanți de seamă ai instituțiilor guvernamentale și diplomatice în prezența cărora să fie dezbăture teme și evenimente de actualitate și interes pentru România.

Asociația George C. Marshall-Romania organizează luni 26 noiembrie 2018, începând cu ora 17.00 la sala de conferințe a Hotelului Golden Tulip din bulevardul Calea Victoriei nr 166, o dezbatere care va avea doua teme de interes; una legata de viitorul apărării Europei – „Importanţa inzestrării armatei române pentru protejarea flancului estic al NATO”  iar cea de a doua temă legată de fundamentalismul islamic și războiul inteligence din orientul mijlociu – “Cazul Kassoggi”. Invitați, dl General (R) Alexandru Grumaz și pe dl Claudiu Săftoiu fost Director al S.I.E.